Care este pozitia corecta la volan

Uncategorized

Pentru a conduce confortabil, dar mai ales in siguranta, este esential sa aveti o pozitie corecta la volan. Pozitia dumneavoastra de conducere este corecta? Scaunul masinii, spatarul, volanul, tetiera, oglinzile retrovizoare … Va spunem cum sa le reglati corect.

Ori de cate ori veti conduce un vehicul, trebuie sa faceti niste verificari preliminare pentru a va asigura ca pozitia dumneavoastra de conducere este corecta. Ce ar trebui sa reglati?

Distanta scaunului: scaunul este bine reglat daca piciorul stang este usor intins prin apasarea partii inferioare a pedalei ambreiajului, fara a fi nevoie sa inclinati sau sa mutati corpul inainte.

Inaltimea scaunului: Inaltimea scaunului trebuie ajustata astfel incat postura sa fie confortabila si sa nu diminueze vizibilitatea. Cu cat este mai jos scaunul, cu atat miscarile corpului vor afecta soferul.

Pozitia volanului: Trebuie sa fie pozitionat astfel incat soferul sa poata vedea complet panoul de bord si drumul si, in acelasi timp, genunchii sa nu se frece de el. Aproape toate vehiculele noi au un regulator de inaltime, iar altele ofera ajustarea in profunzime.

Spatarul: Se recomanda o inclinatie maxima de 25 de grade si, cu cat este mai vertical, cu atat mai bine. Pentru a regla spatarul scaunului, trebuie sa va sprijiniti complet spatele si cand va intindeti bratele spre volan, incheieturile se sprijina pe partea superioara a acestuia. Daca reglarea spatarului nu atinge postura corecta, trebuie sa incercati sa mutati scaunul inainte si sa mutati volanul cu reglarea adancimii (cand il luati). Este important ca soferul sa nu se simta prea departe sau prea aproape si volanul sa nu fie pus prea jos, deoarece in caz de evenimente neprevazute sau pentru manevre rapide, va fi mai greu de condus.

Tetiera: Este un element de siguranta foarte important, deoarece evita asa-numitul traumatism cervical in cazul unei coliziuni. Chiar si asa, este de obicei uitat. Ar trebui sa fie situata la aproximativ patru centimetri distanta de cap si inaltimea ochilor trebuie sa se potriveasca cu partea superioara a tetierei, ceea ce va proteja soferul de eventuale leziuni ale gatului.

Oglinzile retrovizoare: Inainte de a porni calatoria, reglati oglinda retrovizoare prin centrarea acesteia cu luneta din spate.

Oglinzile exterioare: ajuta la evitarea punctelor oarbe si este important sa le reglati focalizandu-le spre sfarsitul caroseriei.

Leave a Reply